Alergeny

OZNACZENIA ALERGENÓW WYSTĘPUJĄCYCH W POSIŁKACH: 1-ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN. 2-SKORUPIAKI I PRODUKTY POCHODNE 3-JAJA I PRODUKTY POCHODNE 4-RYBY I PRODUKTY POCHODNE 5-ORZESZKI ZIEMNE(ARCHAIDOWE) 6-SOJA I PRODUKTY POCHODNE 7-MLEKO I PRODUKTY POCHODNE 8-ORZECHY 9-SELER I PRODUKTY POCHODNE
10-GORCZYCA I PRODUKTY POCHODNE 11-NASIONA SEZAMUU I PRODUKTY POCHODNE 12-DWUTLENEK SIARKI 13-ŁUBIN
14 -MIĘCZAKI
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu ,mleka łączenie z laktozą ,jaj ,soi, orzechów ,selera ,i gorczycy. Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy ,oregano ,bazylia ,papryka słodka ,majeranek ,tymianek ,kminek ,zioła prowansalskie ,czosnek granulowany.
Przedszkolowo.pl logo